neděle 10. března 2019

Ničitelé nebo Opatrovníci knih?

Dneska bych se chtěla spolu s vámi projít/zamyslet/prodiskutovat nad tím, proč někteří píší do knih, polévají je a pro některé je kniha obrovská cennost.





     Někdo si do knížek lepí lepíky. To si myslím, že aspoň jednou to z nás knihomolů někdy udělal.        Protože je opravdu hezké se vrátit zpátky k vaší oblíbené pasáži, větě, postavě do knížky a vy víte přesně kam, jelikož jste si tam dali lepík.
     Já to také občas dělám a je to opravdu ta nejlepší věc.



     Potom se už ale dělíme na takové dva typy knihomolů. Ti, kteří si knížky "ničí" a ti, kteří si knihy hlídají "jako oko v hlavě". Nejdříve si rozebereme knihomoly, kteří knížky "ničí" a pak se podíváme na to druhé dělení.

     Krom lepíků si do knížek píší poznámky, podtrhávají, zvýrazňují, ohýbají růžky knížek a nevadí jim, když se knihy potlučou, vylije se na ně káva, nebo něco jiného. Pokládají na knihy jídlo, pití a nevadí jim, že tam bude mokré kolečko od hrnku apod.
     Pokud vím, tak to mají rádi z toho důvodu, že je vidět, že kniha byla opravdu čtena. Nebo jen proto, že se jim to prostě líbí. Nebo, že mají svoje všechny poznatky zaznamenané přímo u určitých pasáží a když se ke knize vrátí, tak vidí, co vše je zaujalo a co si o tom všem mysleli.
     Dle mého názoru tohle není vůbec špatná věc, i když mi to někdy opravdu trhá srdíčko. Z této věty jste si asi domysleli, že budu spíše ten druhý typ knihomola.


     Druhý typ je takový ten "ochranitelský", kdy hlídají svoje knihy na každém kroku. Jen, aby se jim hlavně něco nestalo. Aby je nikdo nepolil, aby jste neohnuli ani jeden jediný růžek. Poznámky si radši píšete stranou, jen aby nebyly v knížce. To se prostě nesmí stát! A půjčujete jen někomu a to ještě s tím, že na to dáte nějaký obal a daného člověka několikrát výhružně napomenete, aby dával na vaší milovanou knížku veliký pozor.
     Možná to pro někoho znít opravdu šíleně, ale takhle to opravdu je. U někoho to platí ve větší míře. U někoho zase naopak v menší. Každý jsme nějaký. Ale v něčem se můžeme všichni knihomolové shodnout a to, že milujeme čtení knih a knihy samotné.


Tak co. Jaký jste typ vy? A proč?
Lepíte si do knížek lepíky?

Fotky jsou z Pinterestu.


Určitě mi napište a nebojte se toho.
Jsem ráda za každý komentář, vzkaz a odběr.  
Samozřejmě mě nezapomeňte sledovat na InstagramuGoodreadsYoutube a FB stránce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Napište mi určitě komentář! Strašně mně to potěší a vykouzlí tak na mé tváři veliký úsměv!!